1 marca klasy drugie udały się na wycieczkę do Błażowej, gdzie mieści się „Inkubator przetwórstwa lokalnego” by zobaczyć proces tłoczenia soków owocowo-warzywnych. Po przybyciu na miejsce odbyły lekcję edukacyjno-przyrodniczą, która zgłębiła wiedzę dzieci na temat produktów ekologicznych. Kolejnym punktem było zapoznanie się z procesem tłoczenia soków. Cała produkcja począwszy od płukania jabłek, przez tłoczenie, a na końcu pakowanie soczków przebiegła pod czujnym okiem naszych uczniów. Zwieńczeniem wycieczki była degustacja wyprodukowanego soku.
Składamy serdeczne podziękowania właścicielom i pracownikom „Inkubatora przetwórstwa lokalnego” za poświęcony czas i możliwość uczestniczenia w procesie tłoczenia soków.
„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”