Czerwiec w świetlicy szkolnej przywitaliśmy aromatycznymi zapachami, które rozniosły się po całej szkole. W czasie zajęć świetlicowych odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadziły panie należące do Koła Gospodyń Wiejskich z Bukowej. Powitane przez panią wicedyrektor Anetę Krajewską gospodynie od samego początku wprowadziły zebranych w znakomity nastrój. Uczniowie podekscytowani całym wydarzeniem z wielką ochotą i ciekawością wysłuchali prelekcji dotyczącej działalności Koła Gospodyń Wiejskich oraz zostali zapoznani z różnymi aktywnościami członkiń. Obejrzeli również kronikę promującą prężnie działające KGW Bukowa. Następnie dzieci współuczestniczyły w przygotowaniu domowego chleba, kruchych ciastek oraz lokalnego specjału – proziaków. Młodzi piekarze z wielkim zapałem i przejęciem ugniatali ciasto, wykrawali ciasteczka, układali wypieki na formy do pieczenia, a następnie smakowali przygotowane z pieczołowitością przysmaki.
Lekcja wiedzy o dziedzictwie kulinarnym w regionie z pewnością zapadnie uczestnikom w pamięć, gdyż dzięki takim spotkaniom wzmacniamy więzi z naszą Małą Ojczyzną, wzbogacamy wiedzę, a przede wszystkim dbamy, aby tradycje były wiecznie żywe i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na zakończenie spotkania dyrektor szkoły pan Krzysztof Dziedzic oraz nauczyciele świetlicy wyrazili wdzięczność gościom, pani Renacie Szarek przewodniczącej KGW Bukowa oraz członkiniom, pani Ewie Szarek oraz pani Elżbiecie Miśkowicz za przeprowadzenie warsztatów kulinarnych, przekazaną wiedzę i radość. To był wyjątkowy czas. Dziękujemy!
„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”
39-230 Brzostek
Szkolna 13