
W Polsce już w XII wieku wyrabiano ciasto z miodem. 200 lat później przyprawiono je ostrymi, wonnymi korzeniami: pieprzem, goździkami, imbirem i cynamonem. To były już prawdziwe pierniki. Pieczono je na szczególne uroczystości, także dla zdrowia. W XV wieku spopularyzowano produkcję piernika, a takie miasta jak Gdańsk, Toruń i Kraków zasłynęły z ich wybornego smaku. Ciasto zarabiano 20 lat wcześniej, aby długo leżakowało i przeszło aromatem. W XVII i XVIII wieku pierniki zdobyły najwyższe uznanie. Pieczono nie tylko dla smaku i zdrowia, lecz także dla zabawy. Dla przybliżenia niezwykłej piernikowej tajemnicy przyrządzania średniowiecznych piernikowych delicji, zaprosiliśmy do naszej klasy mamę jednego z chłopców, panią Marię, która zapoznała uczniów z recepturą piernikowego ciasta, jak również wyczarowała aromatyczne pierniki o przeróżnych kształtach. Drugoklasiści własnoręcznie je udekorowali wyjątkowymi wzorami z błyszczącego lukru. Wykazali się ogromnym zaangażowaniem i kreatywnością. Było przy tym dużo śmiechu i zabawy. W czasie zajęć wszyscy degustowali korzenne ciasteczka. Warsztaty dekorowania pierników to doskonała okazja, by poczuć magię nadchodzących świąt i stworzyć własne, słodkie ozdoby świąteczne. Każdy uczestnik opuścił lekcję z piękną i smaczną pamiątką w dłoniach! Szczególne podziękowania, kierujemy do naszego gościa – pani Marii.





„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”

39-230 Brzostek
Szkolna 13