Okres wczesnoszkolny jest niezmiernie ważnym etapem kształtowania się postaw determinujących aktualne i przyszłe zachowania dotyczące zdrowia, dlatego też istotne jest edukowanie dzieci w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Utrwalone wówczas przyzwyczajenia zdrowotne i nawyki decydują o późniejszym stylu życia.
W mijającym roku szkolnym uczniowie klas pierwszych uczestniczyli w ogólnopolskim programie edukacyjnym „Skąd się biorą produkty ekologiczne?”, opracowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Głównym celem programu było zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych i higienicznych. Zajęcia realizowane były poprzez wykorzystanie dedykowanej dzieciom publikacji i filmu animowanego, jak również przeprowadzenie zajęć edukacyjnych. Dzieci wykazywały chęć poznawczą dotyczącą omawianych zagadnień, a wykreślanki, labirynty, plątaninki i liczne obrazki do kolorowania były pretekstem do podejmowania rozmów na tematy związane z ekologią i zdrowymi nawykami żywieniowymi. Pierwszoklasiści uczyli się komponować zdrowe kanapki na bazie jajek, sera i dodatków z warzyw, przygotowywać soki, a wraz z nadejściem wiosny założyli klasową uprawę rzeżuchy. Poznali piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, odbyli pogadankę z pielęgniarką szkolną na temat zasad zdrowego odżywiania. Zaczęli też zwracać większą uwagę na zawartość swoich śniadaniówek, starając się, aby znalazły się w nich zdrowe przekąski.
Realizacja podjętych działań programowych pozwoliła dzieciom zrozumieć znaczenie prawidłowych zachowań związanych z odżywianiem, zachęciła je do zdrowego żywienia, aby w przyszłości były świadomymi konsumentami i wybierały produkty z naturalnych hodowli i upraw.
„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”
39-230 Brzostek
Szkolna 13