Dzieci z klasy I a przygotowywały zdrowe, kolorowe kanapki, w ramach realizacji programu edukacyjnego „Skąd się biorą produkty ekologiczne”. Głównym celem zajęć było poznanie kolejności działań przygotowania kanapek, kształcenie nawyków zdrowego odżywiania, rozwijanie kreatywności i doskonalenie samodzielności oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.
Wszyscy z dużym zaangażowaniem dobierali składniki tak, aby każda wykonana kanapka wyglądała wyjątkowo. Na stole nie zabrakło sałaty, pomidorów, ogórków, rzodkiewki, papryki i innych zdrowych składników. Kanapki nie tylko były smaczne, zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Należy pamiętać, że najlepiej smakują potrawy wykonane samodzielnie. I to sprawdziło się doskonale. Kanapki z dużą ilością warzyw smakowały nawet największym niejadkom!
„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”