W ramach „Programu dla szkół”, zajmującego się nieodpłatnym dostarczaniem owoców i warzyw oraz przetworów mlecznych do naszej szkoły zrealizowano działanie o charakterze edukacyjnym.
Dzieci z klasy 1b doskonale wiedzą, że aby być zdrowym należy się przede wszystkim prawidłowo odżywiać. Każdy rozumie, jak ważne jest spożywanie dużych ilości owoców i warzyw. Z myślą o witaminkach, postanowiliśmy zrobić sok owocowo-warzywny. Dzieci przyniosły do szkoły m. in. marchewki, jabłka, pomarańcze, banany. Przed przystąpieniem do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – wyciskarką wolnoobrotową, jego działaniem oraz utrwaliły sobie zasady higieny i bezpieczeństwa.
Uczniowie wraz z wychowawczynią oraz kierowniczkąświetlicy postanowili sprawdzić, jak wyczarować pyszny sok bez dodatku cukru i konserwantów.
Nic nie zastąpi dawki witamin tak, jak owoce i warzywa. Samodzielnie wykonany sok bardzo smakował dzieciom.
„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”