Czcionka:

A+A-

Kontrast:

OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

 

 

 

Celem Programu dla szkół – owoce i warzywa w szkole” jest:

  • trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe,
  • upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety,
  • wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i rodziców.

    Dzięki uczestnictwu w programie nasi uczniowie systematycznie otrzymują zdrowe przekąski owocowo – warzywne, soki lub przetwory mleczne. Ponadto biorą udział w lekcjach i warsztatach propagujących zdrowe żywienie. Wychowawcy oraz pielęgniarka szkolna, bazując na ,,Piramidzie zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży, podczas przerw śniadaniowych, wdrażają uczniom nawyk wspólnego spożywania zdrowych posiłków w liczbie pięciu dziennie. Dzieci zapoznane zostały również z możliwością podejmowania czynności przeciwdziałających marnowaniu żywności. Uczniowie młodszych klas, podczas zajęć lekcyjnych oraz świetlicowych przygotowywali przekąski owocowo-warzywne, wykonali ciekawe prace plastyczno- techniczne, założyli piękne kąciki przyrody, w których znajdują się zarówno owoce jak i warzywa z ich własnych, przydomowych ogródków. Odbyła się również wycieczka do pobliskiego ogrodu warzywnego oraz sadu, gdzie dzieci pod opieką nauczyciela rozpoznawały warzywa, dzieląc je na nadziemne i podziemne części jadalne. Dużym zainteresowanie wzbudził wśród dzieci nieznany dla nich owoc, a mianowicie pigwa. Uczniowie rozwiązując zagadki, quizy i krzyżówki o zdrowym trybie życia, udowodnili, że posiadają obszerną wiedzę o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw oraz mleka i jego przetworów. Młodzież klas starszych, na lekcjach wf-u, zapoznała się ze sposobami przetwarzania żywności, dążących do wydłużenia ich przydatności do spożycia. Samodzielnie zdobywali informacje o pochodzeniu i powstawaniu produktów, które zjadają, dostrzegają ważność witamin i składników mineralnych w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu człowieka.

    Cieszy fakt, że uczniowie klas II – V realizując „Program dla szkół” zdobywają dużą wiedzę na temat zdrowego trybu życia oraz umiejętnie włączają owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne do codziennej diety, a uczniowie klas I za zgodą rodziców z radością przyłączyli się do Programu.

Koordynatorzy

Data dodania: 2021-10-19 09:11:42
Data edycji: 2021-10-20 07:47:32
Ilość wyświetleń: 192

Strefa nauczyciela

dostęp zabezpieczony hasłem
Zobacz

Nasi Partnerzy

„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”

JAN PAWEŁ II
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej