Rekrutacja do klas pierwszych: 27.01.2025r. do 06.02.2025r.
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

 

 

 

Celem Programu dla szkół – owoce i warzywa w szkole” jest:

  • trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe,
  • upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety,
  • wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i rodziców.

    Dzięki uczestnictwu w programie nasi uczniowie systematycznie otrzymują zdrowe przekąski owocowo – warzywne, soki lub przetwory mleczne. Ponadto biorą udział w lekcjach i warsztatach propagujących zdrowe żywienie. Wychowawcy oraz pielęgniarka szkolna, bazując na ,,Piramidzie zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży, podczas przerw śniadaniowych, wdrażają uczniom nawyk wspólnego spożywania zdrowych posiłków w liczbie pięciu dziennie. Dzieci zapoznane zostały również z możliwością podejmowania czynności przeciwdziałających marnowaniu żywności. Uczniowie młodszych klas, podczas zajęć lekcyjnych oraz świetlicowych przygotowywali przekąski owocowo-warzywne, wykonali ciekawe prace plastyczno- techniczne, założyli piękne kąciki przyrody, w których znajdują się zarówno owoce jak i warzywa z ich własnych, przydomowych ogródków. Odbyła się również wycieczka do pobliskiego ogrodu warzywnego oraz sadu, gdzie dzieci pod opieką nauczyciela rozpoznawały warzywa, dzieląc je na nadziemne i podziemne części jadalne. Dużym zainteresowanie wzbudził wśród dzieci nieznany dla nich owoc, a mianowicie pigwa. Uczniowie rozwiązując zagadki, quizy i krzyżówki o zdrowym trybie życia, udowodnili, że posiadają obszerną wiedzę o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw oraz mleka i jego przetworów. Młodzież klas starszych, na lekcjach wf-u, zapoznała się ze sposobami przetwarzania żywności, dążących do wydłużenia ich przydatności do spożycia. Samodzielnie zdobywali informacje o pochodzeniu i powstawaniu produktów, które zjadają, dostrzegają ważność witamin i składników mineralnych w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu człowieka.

    Cieszy fakt, że uczniowie klas II – V realizując „Program dla szkół” zdobywają dużą wiedzę na temat zdrowego trybu życia oraz umiejętnie włączają owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne do codziennej diety, a uczniowie klas I za zgodą rodziców z radością przyłączyli się do Programu.

Koordynatorzy

Data dodania: 2021-10-19 09:11:42
Data edycji: 2021-10-20 07:47:32
Ilość wyświetleń: 789

Strefa nauczyciela

dostęp zabezpieczony hasłem
Zobacz

Nasi Partnerzy

„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”

JAN PAWEŁ II
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej