Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Mleko, owoce i warzywa w szkole

     Uczniowie Szkoły Podstawowej w Brzostku uczestniczą w programie „Mleko, owoce i warzywa w szkole”. Jest to to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, adresowany do uczniów klas I – V, który polega na dostarczaniu im produktów owocowo-warzywnych oraz mleka i przetworów mlecznych. Program został wdrożony w naszej szkole jako jedno z kluczowych działań, które mają na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, poprawę stanu zdrowia uczniów i sposobu odżywiania się. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek.

         Uczestnicy programu spożywają kilka razy w tygodniu porcje świeżych owoców, warzyw, soków owocowych i  mleka. Produkty dostarczane w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących. Priorytetem jest udostępnianie dzieciom produktów świeżych i jak najmniej przetworzonych. Programem objęte są owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki, truskawki oraz warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka, kalarepa, pomidorki, jak również soki. Wśród produktów mlecznych znajdują się: mleko białe, jogurt naturalny, kefir i serek twarogowy.

         Aby skutecznie kształtować nawyki żywieniowe dzieci, samo udostępnianie im produktów nie wystarczy. Sprzymierzeńcem w tej kwestii jest podejmowanie dodatkowych działań edukacyjnych, a do takich niewątpliwie należały warsztaty zorganizowane w dniu 19 maja i sponsorowane przez firmę Rolmlek z Mielca. Uczestnikami byli uczniowie klas drugich, którzy po zapoznaniu się z historią i celami programu, podejmowali różne aktywności inicjowane przez przedstawiciela firmy. Przy zaangażowaniu wszystkich zmysłów: wzroku, smaku, słuchu, dotyku i węchu oraz poprzez dostarczanie różnorodnych bodźców, drugoklasiści poznawały znaczenie różnorodności w diecie oraz tajemnice zdrowego odżywiania. Pan Marek mówił o pochodzeniu i rodzajach mleka, jego właściwościach i wpływie na organizm człowieka, wyjaśnił różnicę między mlekiem świeżym a mlekiem UHT.  W trakcie konkursów i zabaw, dających uczniom wiele  radości, przekazał wiedzę na temat  bogactwa witamin znajdujących się w owocach i warzywach. Dzieci dowiedziały się, że każdy kolor owoców i warzyw dostarcza innego zestawu witamin i minerałów, które są niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Wspomniał o pochodzeniu i metodach upraw, przedstawił proces przygotowywania oraz transportu gotowych porcji owoców i warzyw. Zwrócił uwagę na ważny aspekt współczesnego świata – marnowanie żywności, a przy okazji zdradził uczniom, jakie są sposoby przechowywania oraz korzyści płynące z poszanowania i niemarnowania żywności.

        Warsztaty okazały się interesujące, pouczające, ale także inspirujące. Uczestnicy mogli degustować pyszne soki i cieszyć się ufundowanymi upominkami. Dzięki tego typu inicjatywom dzieci nie tylko uczą się, jak dbać o swoje zdrowie, ale także rozwijają pozytywne nastawienie do zdrowej żywności, co zaowocuje ich dobrym samopoczuciem w przyszłości. Pełne uśmiechu i nowej wiedzy klasy drugie z niecierpliwością czekają na kolejne spotkania, które pozwolą im odkrywać tajniki zdrowego stylu życia. Dziękujemy firmie Rolmlek, dostarczającej uczniom naszej szkoły mleko oraz świeże porcje owoców i warzyw, za zorganizowanie i przeprowadzenie warsztatów.

Data dodania: 2025-05-21 18:41:24
Data edycji: 2025-05-22 17:16:32
Ilość wyświetleń: 77

Strefa nauczyciela

dostęp zabezpieczony hasłem
Zobacz

Nasi Partnerzy

„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”

JAN PAWEŁ II
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej