Uczniowie Szkoły Podstawowej w Brzostku uczestniczą w programie „Mleko, owoce i warzywa w szkole”. Jest to to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, adresowany do uczniów klas I – V, który polega na dostarczaniu im produktów owocowo-warzywnych oraz mleka i przetworów mlecznych. Program został wdrożony w naszej szkole jako jedno z kluczowych działań, które mają na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, poprawę stanu zdrowia uczniów i sposobu odżywiania się. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek.
Uczestnicy programu spożywają kilka razy w tygodniu porcje świeżych owoców, warzyw, soków owocowych i mleka. Produkty dostarczane w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących. Priorytetem jest udostępnianie dzieciom produktów świeżych i jak najmniej przetworzonych. Programem objęte są owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki, truskawki oraz warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka, kalarepa, pomidorki, jak również soki. Wśród produktów mlecznych znajdują się: mleko białe, jogurt naturalny, kefir i serek twarogowy.
Aby skutecznie kształtować nawyki żywieniowe dzieci, samo udostępnianie im produktów nie wystarczy. Sprzymierzeńcem w tej kwestii jest podejmowanie dodatkowych działań edukacyjnych, a do takich niewątpliwie należały warsztaty zorganizowane w dniu 19 maja i sponsorowane przez firmę Rolmlek z Mielca. Uczestnikami byli uczniowie klas drugich, którzy po zapoznaniu się z historią i celami programu, podejmowali różne aktywności inicjowane przez przedstawiciela firmy. Przy zaangażowaniu wszystkich zmysłów: wzroku, smaku, słuchu, dotyku i węchu oraz poprzez dostarczanie różnorodnych bodźców, drugoklasiści poznawały znaczenie różnorodności w diecie oraz tajemnice zdrowego odżywiania. Pan Marek mówił o pochodzeniu i rodzajach mleka, jego właściwościach i wpływie na organizm człowieka, wyjaśnił różnicę między mlekiem świeżym a mlekiem UHT. W trakcie konkursów i zabaw, dających uczniom wiele radości, przekazał wiedzę na temat bogactwa witamin znajdujących się w owocach i warzywach. Dzieci dowiedziały się, że każdy kolor owoców i warzyw dostarcza innego zestawu witamin i minerałów, które są niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Wspomniał o pochodzeniu i metodach upraw, przedstawił proces przygotowywania oraz transportu gotowych porcji owoców i warzyw. Zwrócił uwagę na ważny aspekt współczesnego świata – marnowanie żywności, a przy okazji zdradził uczniom, jakie są sposoby przechowywania oraz korzyści płynące z poszanowania i niemarnowania żywności.
Warsztaty okazały się interesujące, pouczające, ale także inspirujące. Uczestnicy mogli degustować pyszne soki i cieszyć się ufundowanymi upominkami. Dzięki tego typu inicjatywom dzieci nie tylko uczą się, jak dbać o swoje zdrowie, ale także rozwijają pozytywne nastawienie do zdrowej żywności, co zaowocuje ich dobrym samopoczuciem w przyszłości. Pełne uśmiechu i nowej wiedzy klasy drugie z niecierpliwością czekają na kolejne spotkania, które pozwolą im odkrywać tajniki zdrowego stylu życia. Dziękujemy firmie Rolmlek, dostarczającej uczniom naszej szkoły mleko oraz świeże porcje owoców i warzyw, za zorganizowanie i przeprowadzenie warsztatów.
„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”
39-230 Brzostek
Szkolna 13