Od 18.08.2025 r. można zapisywać dzieci na żywienie.
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

I miejsce w „Konkursie wiedzy o żywności i żywieniu” w Zespole Szkół Jana Pawła II w Brzostku

Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.

Linus Pauling

    W kwietniu 2025 r. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jana Paweł II w Brzostku zorganizował  dwuetapowy „ Konkurs wiedzy o żywności i żywieniu”.

    Celem przedsięwzięcia było zwiększenie świadomości wpływu żywienia na zdrowie  młodzieży oraz praktyczne wykorzystanie tej wiedzy. Dzięki temu uczniowie mogli nauczyć się współpracować w zespole, rozwijali swoje zainteresowania, kompetencje społeczne oraz kreatywność.

    Pierwszy etap odbył się 1 kwietnia 2025 roku. Zgłosiło się do niego 10 szkół.  Do udziału w konkursie Szkoła Podstawowa w Brzostku wytypowała Marię Nykiel i Kingę Szwedę, które tworzyły zespół. Uczennice uzyskały 104 punkty z testu, który pisały oddzielnie a ich punkty zostały zsumowane. Tym wynikiem zdobyły wspaniałe, I miejsce. Pierwszy etap  polegał na rozwiązywaniu testu, który składał się z 40 pytań dotyczących zagadnień z podstawy programowej  biologii  i chemii ze szkoły podstawowej. Pytania związane były z prawidłowym odżywianiem, składnikami pożywienia, piramidą zdrowego żywienia oraz z chorobami wynikającymi  z nieprawidłowego żywienia.

    9 kwietnia odbył się drugi etap, na którym zmierzyły się trzy,  dwuosobowe zespoły z Brzostku, Siedlisk – Bogusz i Kamienicy Górnej. Musiały one według własnego pomysłu, sporządzić potrawę owocową, warzywną  lub owocowo – warzywną. Uczennice reprezentujące naszą szkołę przygotowały sałatkę o nazwie „Egzotyczne podniebienie”. Do potrawy wykorzystały rukolę, roszponkę, buraka ćwikłowego, karmelizowane gruszki, pomarańcze, orzechy pekan, ser feta, granat i sos winegret. Sałatka bardzo smakowała jury, dlatego  Maria Nykiel i Kinga Szweda, w drugim etapie konkursu  także zdobyły I miejsce. W skład jury wchodzili:  Jacek Kapłon - szef kuchni „Jodłowego Dworu”, Teresa Radelczuk i Katarzyna Rosołowska.

    Bardzo dziękujemy organizatorom za przeprowadzenie konkursu związanego z bardzo ważnym problemem XXI wieku, jakim jest prawidłowe odżywianie. W dzisiejszych czasach młodzi ludzie sięgają po niezdrowe przekąski oraz fast-foody, które rujnują ich zdrowie. Ten konkurs nie tylko pokazał szeroką wiedzę uczniów, ale również udowodnił, że w prosty sposób można sporządzić sobie potrawę, która będzie smaczna a zarazem bogata w składniki mineralne. Miejmy nadzieję, że prawidłowe nawyki żywieniowe staną się modne dla każdego człowieka. Bo zdrowie, to największy skarb, który posiadamy!

    Gratulujemy Marii Nykiel i Kindze Szwedzie sukcesu i godnego reprezentowania naszej szkoły!

Data dodania: 2025-04-14 12:06:43
Data edycji: 2025-04-23 08:38:53
Ilość wyświetleń: 258

Strefa nauczyciela

dostęp zabezpieczony hasłem
Zobacz

Nasi Partnerzy

„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”

JAN PAWEŁ II
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej