I miejsce w „Konkursie wiedzy o żywności i żywieniu” w Zespole Szkół Jana Pawła II w Brzostku
Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.
Linus Pauling
W kwietniu 2025 r. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jana Paweł II w Brzostku zorganizował dwuetapowy „ Konkurs wiedzy o żywności i żywieniu”.
Celem przedsięwzięcia było zwiększenie świadomości wpływu żywienia na zdrowie młodzieży oraz praktyczne wykorzystanie tej wiedzy. Dzięki temu uczniowie mogli nauczyć się współpracować w zespole, rozwijali swoje zainteresowania, kompetencje społeczne oraz kreatywność.
Pierwszy etap odbył się 1 kwietnia 2025 roku. Zgłosiło się do niego 10 szkół. Do udziału w konkursie Szkoła Podstawowa w Brzostku wytypowała Marię Nykiel i Kingę Szwedę, które tworzyły zespół. Uczennice uzyskały 104 punkty z testu, który pisały oddzielnie a ich punkty zostały zsumowane. Tym wynikiem zdobyły wspaniałe, I miejsce. Pierwszy etap polegał na rozwiązywaniu testu, który składał się z 40 pytań dotyczących zagadnień z podstawy programowej biologii i chemii ze szkoły podstawowej. Pytania związane były z prawidłowym odżywianiem, składnikami pożywienia, piramidą zdrowego żywienia oraz z chorobami wynikającymi z nieprawidłowego żywienia.
9 kwietnia odbył się drugi etap, na którym zmierzyły się trzy, dwuosobowe zespoły z Brzostku, Siedlisk – Bogusz i Kamienicy Górnej. Musiały one według własnego pomysłu, sporządzić potrawę owocową, warzywną lub owocowo – warzywną. Uczennice reprezentujące naszą szkołę przygotowały sałatkę o nazwie „Egzotyczne podniebienie”. Do potrawy wykorzystały rukolę, roszponkę, buraka ćwikłowego, karmelizowane gruszki, pomarańcze, orzechy pekan, ser feta, granat i sos winegret. Sałatka bardzo smakowała jury, dlatego Maria Nykiel i Kinga Szweda, w drugim etapie konkursu także zdobyły I miejsce. W skład jury wchodzili: Jacek Kapłon - szef kuchni „Jodłowego Dworu”, Teresa Radelczuk i Katarzyna Rosołowska.
Bardzo dziękujemy organizatorom za przeprowadzenie konkursu związanego z bardzo ważnym problemem XXI wieku, jakim jest prawidłowe odżywianie. W dzisiejszych czasach młodzi ludzie sięgają po niezdrowe przekąski oraz fast-foody, które rujnują ich zdrowie. Ten konkurs nie tylko pokazał szeroką wiedzę uczniów, ale również udowodnił, że w prosty sposób można sporządzić sobie potrawę, która będzie smaczna a zarazem bogata w składniki mineralne. Miejmy nadzieję, że prawidłowe nawyki żywieniowe staną się modne dla każdego człowieka. Bo zdrowie, to największy skarb, który posiadamy!
Gratulujemy Marii Nykiel i Kindze Szwedzie sukcesu i godnego reprezentowania naszej szkoły!