Obchodzony 4 kwietnia Dzień Marchewki to doskonała okazja, aby docenić to powszechnie znane warzywo, pełne wartości odżywczych, o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i korzystnym wpływie na zdrowie. Oprócz swojego słodkiego smaku, który sprawia, że jest ulubieńcem dzieci i dorosłych, marchew posiada także liczne właściwości prozdrowotne: wpływa na poprawę zdrowia oczu, pomaga w utrzymaniu zdrowej i jędrnej skóry, wspiera układ odpornościowy, działa pozytywnie na stan uzębienia, pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz wspomaga odchudzanie. Marchew można jeść na surowo, gotować, piec, robić z niej soki, dodawać do sałatek, zup i wielu innych potraw
Dzień Marchewki był świetnym momentem, aby uczniowie klas I –III naszej szkoły lepiej poznali to warzywo i odkryli nowe sposoby na włączenie go do codziennego jadłospisu. Były piosenki, wiersze, pogadanki na temat zdrowego sposobu odżywiania się, konkursy, zawody w obieraniu marchewki na czas. Podczas zajęć kulinarnych dzieci wykonały surówkę z marchewki i jabłka, odbyła się degustacja marchewek oraz soku. Uczniowie wykonywali tematyczne dekoracje: malowali marchewki, ozdabiali je bibułą, plasteliną, cekinami, stosowali przeróżne techniki plastyczne i techniczne, służące prezentacji tego popularnego korzenia. W Dniu Marchewki nie zabrakło wśród uczniów i nauczycieli pomarańczowych elementów stroju.
Młodsza społeczność szkolna spędziła ten dzień aktywnie, kolorowo, a przy tym promowała zdrowy styl życia, szerzyła wiedzę na temat pomarańczowego warzywa i jego wspaniałych właściwości. Jednym słowem - zachęcała do spożywania marchewki. Jeżeli i Tobie zależy na zdrowiu – sięgnij po marchewkę!
„W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem (…), ażeby również umiał bardziej być nie tylko z drugim, ale i dla drugich.”
39-230 Brzostek
Szkolna 13